Miljö- och hållbarhetsutbildning

1. Grundläggande miljöutbildning (för uppfyllande av kriterium 2.3)

En grundläggande miljöutbildning ska genomföras innan ansökan om Green Key och därefter regelbundet (ca vart 3-4 år) om behov finns. Green Key Sverige tagit fram en onlinebaserad grundläggande miljöutbildning för personalen, för att underlätta för er när det gäller information om Green Key och grundläggande miljökunskaper. Utbildningen finns antingen med eller utan speakerröst, samt på svenska respektive engelska, och ni väljer själva vilket som passar er. Vi rekommenderar i första hand att den miljöansvarige håller i utbildningen med tillhörande manus för personalen.


Miljöutbildning med speakerröst

Man kan välja att klicka fram bilderna själv, men bäst är att använda automatisk visning som man startar med ”play-knappen” i nedre vänstra hörnet. Utbildningen med speakerröst tar ca 30 minuter att genomföra.


Miljöutbildning (utan ljud) samt tillhörande manus

 


Miljöutbildning på plats

Om ni vill utbilda era medarbetare i frågor kring miljö och hållbarhet kan vi rekommendera Ecobi. Louise Rabilloud på Ecobi har varit projektledare för Green Key under ett antal år och har goda erfarenheter av Green Key samt gedigen kunskap om miljöledning samt miljö- och hållbarhetsfrågor.

Louise erbjuder grundläggande miljöutbildning för personalen samt fördjupningsutbildningar inom områden som matsvinn, klimat och hållbar utveckling. Utbildningen kan anpassas efter era önskemål och preferenser. Kontakta Louise vid intresse och frågor om upplägg, kostnad etc.:

louise@ecobi.se  
073-692 54 532. Fördjupande/breddande miljöutbildning
 (för uppfyllande av kriterium 2.3)

En fördjupande/breddande miljö- eller hållbarhetsutbildning ska genomföras årligen för all fast personal från och med året efter anläggningen erhållit Green Key-märkningen. Utbildningen kan vara intern och te.x hållas av den miljöansvarige eller extern i form av utbildning via konsulter, produktleverantörer och/eller studieresor, dokumentärer, deltagande i seminarier, webinarier eller andra interaktiva kurser, utbildningar och event med fokus på ökad kunskap inom miljö- och hållbarhetsområdet. Nedan listar vi förslag på utbildningar för att uppfylla det årliga kravet på utbildning enligt kriteriet.

 

Miljöutbildning online
För att underlätta för er att uppfylla kriteriet kommer Green Key Sverige årligen ta fram en fördjupande eller breddande onlineutbildning inom miljö/hållbarhetsområdet.

Man kan välja att klicka fram bilderna själv, men bäst är att använda automatisk visning som man startar med ”play-knappen” i nedre vänstra hörnet. Utbildningen har speakerröst och tar ca 30 minuter att genomföra.


Tips på evenemang

Bjud kollegorna på eko-fika med tillhörande frågor från Naturskyddsföreningen.

Delta i World Fairtrade Challange, bjud kollegorna på Fairtrade-fika och diskutera vikten av rättvisemärkta varor.


Tips på filmklipp

Här finns länkar till filmklipp som kan vara relevanta för er att använda antingen för utbildning eller information. Välj att visa en eller fler av klippen på t.ex ett personalmöte. Låt personalen sedan diskutera filmen – Varför ser det ut såhär? Vad kan ni göra på er anläggning? etc.


Tips på dokumentärfilmer

Det finns ett antal dokumentärer som tar upp problematiken med dagens klimatförändringar och miljöförstöring. Visa gärna någon av dessa filmer för era medarbetare för att skapa engagemang och debatt:

Cowspiracy – en dokumentär om köttkonsumtionens negativa miljöpåverkan som ingen riktigt vågar ifrågasätta.

Before the Flood – en dokumentär om klimatförändringarna med Leonardo Di Caprio.

Home – en dokumentär om vad vår livsstil får för katastrofala följder.

Just eat it: A food waste story – en dokumentär om det massiva matsvinnet från jord till bord.


Tips på poddar

Johan Rockstöms sommarprat – professor i miljövetenskap

Johan Rockströms vinterprat – professor i miljövetenskap

 

Tips på föreläsningar